• Foto met dank aan Dreamstime free stock foto's

52 x creatieve uitdaging

✨Kunst Kok: Creatief uitdaging # 17 ✨
Top chefs maken mini kunstwerkjes van al hun eten, niet alleen met smaak combinaties maar als kleuren, vormen en verrassingen op je bord. Deze week gaan we aan de slag met proeven, kijken en maken van een eigenzinnig gerecht. Met Halloween in aantocht misschien zelfs leuk om een griezel variant te proberen!

Wij willen graag zo veel mogelijk ouders, leerkrachten en begeleiders inspireren om meer te spelen - wij waarderen het daarom als jullie ons berichten 'liken', delen en doen als jullie blij worden van deze berichten! Gebruik deze opdracht als inspiratie en pas het aan op de kinderen en of mensen die meedoen.

Eerst proeven
Voor jongere kinderen kun je zelf boodschappen doen of je neemt kinderen mee naar de supermarkt of de markt en haal samen 10 of 15 verschillende soorten fruit, groenten en ander eten die je rauw kunt eten. Denk ook aan verschillende smaken, verschillende kleuren en verschillende vormen. Leuk om eerst een rondje te lopen voordat ze kiezen wat ze gaan kopen.
Neem ook (eventueel geklopte) slagroom (als lijm), tandenstokers, aluminiumfolie en andere leuke versieringen mee om het eten op en in te doen als je dat leuk vindt.

3 keer experimenteren
Terug in de keuken of klas kan je ze het eten laten proeven. Als ze durven, laat kinderen dit dan geblinddoekt doen! Zo worden ze veel bewuster van de smaken en texturen van het eten.
Kun jij raden wat wat is?! Wie het meeste goed heeft kan misschien ook een bonus verdienen zoals dat zij chocola mogen gebruiken.

Nu is het tijd om ook combinaties te laten proven. Hoe smaakt mandarijn met munt? Of kaas met appel? Laat ze 3 of 4 eigen combinaties proeven en laat kinderen tekenen wat ze er van vinden en hoe dit eruit ziet bij elkaar.

Kunnen ze het eten op verschillende manieren snijden, breken, stapelen, plakken, prakken, mengen, prikken, verkruimelen of schenken? Misschien heb je een staafmixer waarmee ze eten mee kunnen pureren.

Bord op tafel
Nu dat ze van alles hebben uitgeprobeerd is het tijd voor elke ‘mini-kok’ om een ‘mini-kook-kunst’ te maken. Zet hier wel een tijd voor dat het eten nog lekker vers is (bijvoorbeeld 15 of 20 min).
Geniet eerst van alle kleuren, geuren en vormen door met elkaar te kijken naar wat ze allemaal kunnen zien in de verschillende kunstwerken. Super mooi om ook van elk bord een foto te nemen, want ja, met al dat lekkere eten blijft er waarschijnlijk niet veel van over aan het eind!

TIP: Omdat verschillende bordjes misschien wel leuk eruit zien, maar minder smaken (het blijft immers een mooi experiment) is het fijn als er na afloop nog iets lekkers is voor iedereen.

Volgende week: Inkt en veren

Wil je geen opdrachten missen?
Word lid van onze gesloten Facebook groep - 52x creatief doen – waar alle opdrachten te vinden zijn, waar wij elkaar inspireren, waar wij alternatieven delen en waar natuurlijk de prachtige resultaten van de opdrachten te zien zijn.