• BLOG - 5 Creatieve ideeën voor thuis!

BLOG - 5 Creatieve ideeën voor thuis!

Het is heet, erg heet, en de kinderen hebben al hun hele kast met spelletjes gespeeld! Het is tijd om creatief te worden als papa, mama, oma en opa, oppas of begeleidster… maar ja wat doen we nu?

Hier zijn 5 leuke creatieve ‘doe-dingen’ om de verveling te doorbreken met wat je al in huis hebt!

1/ Stad jutten
Ga lekker naar buiten en verzamel allerlei dingetjes die je vindt terwijl je loopt. Dit kan een wandeling in het park zijn of gewoon je normale route naar de supermarkt. Neem er gerust de tijd voor.

Eenmaal thuis maak je uit de verzameling spullen, ‘schilderijen’ of plaatjes op het gras, de vloer of het terras of waar de kinderen zin in hebben. Neem steeds een foto als het ‘plaatje’ af is. Kijk hoe veel verschillende schilderijen en foto’s je kunt maken.

Na afloop kunnen de kinderen zelf bedenken wat ze met al die foto’s willen maken. Wordt hun favoriet ingelijst, of worden het onderzetters of misschien zelfs een memory spel.2/ Stunten in de speeltuin
De speeltuin is heerlijk, maar richting het eind van de zomer zijn kinderen er soms een beetje op uitgekeken. Blaas er nieuwe leven in! Neem van huis een aantal extra dingen mee zoals touw, een hoepel, een pion of een zwemband etc. Kinderen kunnen zelf hele leuke dingen bedenken.

In de speeltuin daag je de kinderen uit om een spelletje te bedenken in de speeltuin, waarin ze alle spullen gebruiken die ze mee hebben genomen. De kleintjes kun je op gang helpen door te vragen of ze een route maken van de ene kant naar de andere kant bijvoorbeeld. Alles kan, als het nog maar veilig is.

 

3/ Tijd voor verzonnen verhaaltjes
Ga samen met de kinderen door verschillende oude tijdschriften en scheur of knip verschillende plaatjes uit die ze leuk vinden. Laat ze dit zo veel mogelijk zelf doen, kunnen ze nog niet goed knippen laat ze het eruit scheuren. Je kan kinderen helpen door te vragen welke mensen, dieren, dingen ze leuk zouden vinden om een verhaal over te maken.

Plak alle plaatjes vervolgens om een dik stuk papier of karton. We zijn nu klaar om te beginnen met een verzonnen verhaal. Er zijn twee manieren om te spelen – één waar papa of mama het verhaal verzint, of één waar kinderen het verhaal verzinnen en papa of mama de plaatjes kiezen.

Het (eerste) kind kiest een plaatje en de volwassene of verteller begint hier een verhaal omheen. Na 2 of 3 zinnen, mag het (volgende) kind het volgende plaatje kiezen. De verteller gaat nu dit plaatje in het verhaal betrekken. En zo gaat het door tot iedereen bedenkt wat het laatste kaartje is. Je hoeft natuurlijk niet alle kaartjes te gebruiken. Vooral in het begin zijn 4 of 5 kaartjes meer dan voldoende.


4/ Keuken orkest
Het is etenstijd… maar… de pannen staan op de vloer! Geef elk kind twee ‘stokken’ om mee te slaan zoals een pollepel, een plastic vorkje of een garde, en laat ze vervolgens een drum uitkiezen. Hoe veel verschillende geluiden kunnen ze maken?

En kunnen ze (of jij en je kind) met elkaar praten door eerst de een te laten spelen, en de ander reageert hierop. Lukt het ook om hard en zacht te spelen? Lukt het om ongeveer hetzelfde ritme te spelen?

Als je denkt genoeg uitgeprobeerd te hebben kan je vooral met oudere kinderen ook vragen of ze een leuk liedje willen spelen terwijl je aan het koken bent met de pannen die nog over zijn!

Eet smakelijk alvast!

 
5/ Tenten bende
Kamperen in de buitenlucht met een picknick lunch… wie wil dat nou niet! Laat kinderen hun eigen tent maken met stoelen, tafels, dekens, lakens wat ze ook bedenken. Belangrijkste is dat je ze het zo veel mogelijk zelf laat doen – je excuus: Terwijl jullie een tent maken maak ik jullie verrassingspicknick lunch!

Natuurlijk bestaan er veel kant en klare tentjes maar de leukste heb je zelf verzonnen en gebouwd. Bedenk van tevoren met de kinderen wat een tentje zou kunnen zijn. Moet het stof zijn? Mag het ook onder een stoel zijn, of onder een boom? En hoe maak je dingen als lakens enzo nou vast…? Laat ze dan verder zelf ontdekken!

Oudere kinderen kun je vragen of ze de tuin of terras mooi versieren met mooie koele plekjes om in te eten. Dan lekker de keuken (en de koelte) in om het eten klaar te maken.

 

Move it UP! geeft creativiteit trainingen en workshops aan BSO’s, KDV’s, scholen en ook (groot)ouders. Hierin laten we zien dat creativiteit niet ingewikkeld is maar juist eenvoudig en praktisch. Het gaat om een nieuwe manier van denken die iedereen kan leren, en niet om de spullen die je gebruikt. Vind je deze voorbeelden leuk en wil je graag meer weten? Bekijk de website en meld je aan voor de eerst volgende training of blijf op de hoogte via facebook.