• Foto met dank aan Dreamstime free stock foto's

52 x creatieve uitdaging

Dansend schilderij: Creatief uitdaging # 12

Ik wilde voor deze week nog even met een voet in de zomer blijven met deze prachtige schilderij, Happy days van Edward Henry Potthast. Deze opdracht kun je met allerlei schilderijen doen, ik heb voor een strand scene gekozen. Denk aan schilderijen waar er meerdere mensen op zijn afgebeeld, die midden in een actie zitten en schilderijen die een beeld geven van een andere tijd of cultuur. De schilderijen van Jan Steen (Dansende boeren voor een herberg, 1653) en Pieter Bruegel de oude (Kinderspelen 1560) werken ook goed!Laat eerst het schilderij zien en praat erover met je kind of kinderen. Dit kan door ze de onderstaande vragen te stellen of gewoon te vragen – wat zie je? En verder te wachten J! En onthoud dat alle antwoorden goed zijn, de kracht ligt vooral in het doorvragen. Voor wie Visual Thinking Strategies kan gebruiken – leef je helemaal uit!

- Wat zie je allemaal?
- Waar is het?
- Wie zijn er? Wat zijn ze van elkaar?
- Wat zijn ze aan het doen? Hoe zie je dat?
- Zou je kunnen gaan staan als een van de figuren in het schilderij?
- Stel dat het schilderij ineens een film zou worden – wat zou er allemaal kunnen gebeuren? Laat eens zien (terwijl het geluid uit staat!)
- Wat zou er nog meer kunnen gebeuren (herhaal gerust een aantal keer)

UITDAGING:
Bedenk en zet nu in beweging wat er gebeurt vlak voordat het schilderij ‘gemaakt’ werd. Dit mag ‘echt’ zijn, of volledig fantasie. Er zijn alleen twee regels: Je eindigt in dezelfde houding als de figuren in het schilderij en je mag niet praten. Eventueel kinderen in groepjes van maximaal 3 kinderen verdelen.

Wil je van deze bewegingsopdracht meer een dansopdracht maken. Laat kinderen experimenteren met wat ze hebben gemaakt. Dit kan door te spelen met snelheid of hoe vaak ze bewegingen doen (herhaling). Ze kunnen ook goed kijken naar waar ze heen bewegen. Kunnen ze in de hoogte of juist dicht bij de vloer bewegen? Of lopen ze misschien een andere route?

Heb je meerdere groepjes, dan kun je ze aan elkaar koppelen bij het laten zien aan elkaar[wb1] . Een groep bedenkt het verhaal tot aan het schilderij en een andere groep maakt een bewegingsstuk tot aan het schilderij. Hilarische combinaties levert het op. Bedenk dan samen welke verhalen goed bij elkaar passen. 

Volgende week: Wind vangen


Wil je geen opdrachten missen?
Word lid van onze gesloten Facebook groep - 52x creatief doen – waar alle opdrachten te vinden zijn, waar wij elkaar inspireren, waar wij alternatieven delen en waar natuurlijk de prachtige resultaten van de opdrachten te zien zijn.

Dus deel, vraag, inspireer en geniet met ons mee!

Wil je 'live' leren hoe je zelf dit soort creatieve opdrachten kan bedenken en gebruiken? Kijk dan naar de nieuwe workshops en trainingen voor ouders, begeleiders en leerkrachten. Eerste workshop nu met 50% korting!